Poznáme mená najlepších budúcich kuchárov

Najlepší z najlepších. Aj tak by sa dali charakterizovať víťazi finálového kola súťaže budúcich kuchárov zo stredných odborných škôl GASTRO JUNIOR BUDFOOD CUP Skills Slovakia .

Najšikovnejší žiaci z celého Slovenska si zmerali sily v piatok 26. januára 2018 v bratislavskej Inchebe počas  medzinárodného veľtrhu gastronómie DANUBIUS GASTRO.

Stredoškoláci s obrovským nasadením ukázali, že sú na najlepšej ceste využiť svoje odborné vedomosti a stať sa gastronomickými profesionálmi. Do finálového kola sa prebojovalo šesť budúcich kuchárov, ktorí spolu s pomocníkmi vytvorili dvojčlenné tímy. Poradiť si museli s bravčovým bôčikom či flank steakom. Ich súťažnou úlohou bolo z jednej z týchto dvoch základných surovín pripraviť moderný teplý pokrm, ktorý vychádza z kulinárskych tradícií  ich regiónu.

Najlepšie túto úlohu podľa poroty zvládol a víťazom 7. ročníka finálového kola GASTRO JUNIOR BUDFOOD CUP Skills Slovakia  sa stal Michal Mičo z Hotelovej akadémie v Žiline. Na druhom mieste skončil Denis Štefánek zo Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu vo Zvolene  a ako tretia sa umiestnila Martina Hudáková zo Súkromnej strednej odbornej školy Mladosť v Prešove. Členovia odbornej hodnotiacej komisie, odborníci z praxe  Marek Madzik a Marek Svoboda pod vedením gestora Martina Kovarského z Klubu mladých kuchárov a čašníkov pritom hodnotili  tak technologické postupy spracovania surovín žiakmi,  ako aj hotové pokrmy hýriace chuťou, farbou, vôňou a zaujímavou vizuálnou úpravou.

Príležitosť zabojovať a porovnať si tak svoje zručnosti s tými najlepšími z celého Slovenska bola jedinečnou skúsenosťou pre všetkých zúčastnených. „Dúfam, že nové skúsenosti, ktoré mi priniesla táto súťaž zhodnotím aj v budúcnosti. Stretol som sa s novými jedlami aj ich dizajnmi, štruktúrami jedla a podobne,“ uviedol Roman Reptík  zo Strednej odbornej školy gastronómie a cestovného ruchu v Nitre, ktorý v súťaži obsadil štvrté miesto.

Na úspechu žiakov majú podiel aj majstri odbornej výchovy, ktorí rozvíjajú ich vzdelanie a talent. „Pre žiakov a školu je dôležitá nielen samotná súťaž, ktorá je vyvrcholením, ale celá príprava. Je do nej zainteresovaných viacero žiakov, oboznámia sa s novými trendami, novými surovinami. Samozrejme sa tešíme, keď postúpime, ale príprava je veľmi dôležitá pre život školy,“ konštatovala Vlasta Vaneková, ktorá zodpovedá za odbornú prax na Súkromnej strednej odbornej škole Gastroškola v Bratislave.

„Pre žiakov bola táto súťaž jednoznačne novou skúsenosťou, ktorou si zdokonalili svoje zručnosti. Je pre nich motivujúce, keď vidia kladné výsledky svojej práce. Každá skúsenosť ich posúva v štúdiu dopredu,“ doplnila odborná učiteľka z Hotelovej akadémie v Liptovskom Mikuláši, Gabriela Lukáčová.

Vyhlasovateľom súťaže bolo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky a odborným i metodickým gestorom Štátny inštitút odborného vzdelávania. Riaditeľ Štátneho inštitútu odborného vzdelávania Michal Bartók po súťaži konštatoval: „Výsledok je jasný. Poznáme nielen umiestnenie súťažiacich, ale môžeme povedať, že do našej gastronómie postupne prichádzajú nové talenty, ktoré už počas nižších súťažných kôl dokázali, že sú pripravení na zamestnanie. A presne o tom je duálne vzdelávanie.“ Podľa jeho slov bol každý recept mimoriadne prepracovaný, a preto ani rozhodovanie odbornej hodnotiacej komisie nebolo jednoduché.

Kontakt pre médiá – Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR:
Mgr. Ria Feik Achbergerová: tel.: +421 918 731 392; ria.feik@minedu.sk

Kontakt pre médiá – Štátny inštitút odborného vzdelávania:
PhDr. Lenka Dorčáková, MBA: tel.: +421 911 469 673; lenka.dorcakova@siov.sk