Budúci kuchári a cukrári ukázali svoje zručnosti na finále Skills Slovakia JUNIOR GASTRO METRO CUP a JUNIOR GASTRO CUP 2023

V celoštátnych kolách súťaže Skills Slovakia odboru kuchár a cukrár sa počas dvoch dní prezentovala gastronómia víťazmi semifinálových kôl, ktoré sa uskutočnili v januári na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Piešťanoch. Dvojčlenné tímy budúcich kuchárov a cukrárov sa na potešenie všetkých predstavili na celoštátnom finále prezenčne 20. – 21. apríla v bratislavskej Inchebe počas Medzinárodného veľtrhu gastronómie Danubius GASTRO 2023.  

Celoslovenské finále súťaže Skills Slovakia JUNIOR GASTRO METRO CUP, ktorý aktuálne datujeme 12. ročníkom, opäť poukázala na výnimočnosť, nadanie a talent žiakov.  Kuchár a cukrár sú odbory, ktoré dnes už právom patria medzi gastronomické umenie.  Úloha pripraviť moderný teplý pokrm a vychádzať  pritom z kulinárskych tradícií  svojho regiónu je pre mladých kuchárov výzvou ako ukázať šikovnosť a vedomosti získané pri štúdiu tohto odboru pred odbornou verejnosťou.

Taktiež cukrári, ktorí  sa predstavili  v treťom ročníku súťaže Danubius GASTRO JUNIOR  CUP v odbore cukrár svojimi skvelými múčnikmi za kuchármi nezaostávali invenciou, úžasnou vizážou a chuťou. Za úspechmi žiakov je rad učiteľov a partnerov z oblasti hospodárskej praxe gastronómie, ktorí so žiakmi systematicky pracujú a vedú ich k tomu,  aby ich výsledky oslovili aj náročného zákazníka.    

Členovia  odbornej hodnotiacej komisie prijali úlohu hodnotiť  objektívne podľa stanovených kritérií a precízne vnímali predvedené technologické postupy, chuť hotových jedál, kombinácie použitých surovín, konzistenciu, vône a úpravy zhotovených jedál a múčnikov.  Boli nimi pre kuchárov – Peter Duranský, víťaz národného kola prestížnej súťaže Bocuse d´Or Slovakia2021,  Ivan Vozár, člen Výkonného výboru SZKC, Daniel Melicherik expert EuroSkills. V odbore cukrár náročnú úlohu predsedu komisie vykonávala Mgr. Jozefína Zaukolcová , predsedníčka Klubu cukrárov SZKC a porotkyňa v TV relácii „Pečie celé Slovensko“  a členmi  Michal Baniar  a Bc. Viera Sebíňová

Na finále žiaci odboru kuchár pripravili  receptúru a kalkuláciu jedla s využitím povinnej suroviny  teľací brisket a teľací špik a okrem toho tesne pred súťažou bol na mieste odhalený malý „FOOD  box“ (utajené, skryté ďalšie suroviny) , z neho minimálne tri rôzne výrobky pod značkou METRO CHEF bolo nutné zahrnúť do pripravovaného súťažného jedla.

Kuchári vytvorili štyri rovnaké porcie moderného teplého predjedla – „Domáca pasta“ – na mieste pripravené cesto a štyri porcie  inovatívneho teplého pokrmu – hlavné jedlo  z teľacieho  mäsa (teľací brisket) s minimálne dvoma prílohami + teľací špik, v časovom limite 150 minút. Na finále žiaci odboru cukrár pripravili popis a prípravu múčnika – dezertu   6 ks „ ECLAIRS “ rovnakej chuti  avšak s dvoma rôznymi zdobeniami na povrchu podľa vlastného výberu, v časovom limite 150 minút.

Na prípravu  dezertu spolu s prílohami mali stanovený časový limit 150 minút. Povinnou surovinou pri dezerte  bola smotana Stand & Overun – Debic,  čokoláda Callebaut – Zeus Braun.  

Umiestnenie  odboru kuchár:

  1. miesto Ondrej Kulíšek a Martin Gálik, Hotelová akadémia Žilina,
  2. miesto Martin Gažo a Dávid Brat SOŠ gastronómie a CR Nitra,
  3. miesto Dominik Bartók a Christofer Kováč, SOŠ hotelových služieb a obchodu , Zvolen  

 Umiestnenie  odboru cukrár:

 
  1. miesto, Viliam Bajzík a Zuzana Chochlíková, Hotelová akadémia Piešťany,
  2. miesto Alexandra Dubravková a Karin Hauerová, Hotelová akadémia Žilina,
  3. miesto Barbora Stanická, HALM Hotelová akadémia Liptovský Mikuláš

Ďakujeme súčasne partnerovi a gestorovi tohto ročníka súťaže Slovenskému zväzu kuchárov a cukrárov a ďalším partnerom z hospodárskej praxe a sponzorom, ktorí prispeli aktívne pri  realizácii  súťaže. To, že súťaž podporuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky  a odborným a metodickým gestorom je Štátny inštitút odborného vzdelávania dáva tomuto podujatiu svoju výnimočnosť a jedinečnosť.  

 

sk_SK
Skip to content

Náš web používa cookie, pomocou ktorých Vám poskytujeme lepšie služby. Viac info

Nastavenia cookies na tejto webovej stránke sú nastavené na "Povoliť cookies" vám prehliadanie možné skúsenosti. Ak budete pokračovať na používanie tejto webovej stránky bez zmeny nastavenia cookies alebo kliknite na tlačidlo "Prijať" nižšie potom dávate súhlas k tomu.

Zavrieť