V celoštátnych kolách súťaže Skills Slovakia odboru kuchár a cukrár sa počas dvoch dní prezentovala gastronómia víťazmi semifinálových kôl, ktoré sa uskutočnili v januári na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Piešťanoch. Dvojčlenné tímy budúcich kuchárov a cukrárov sa na potešenie všetkých predstavili na celoštátnom finále prezenčne 20. – 21. apríla v bratislavskej Inchebe počas Medzinárodného veľtrhu gastronómie Danubius GASTRO 2023.
Celoslovenské finále súťaže Skills Slovakia JUNIOR GASTRO METRO CUP, ktorý aktuálne datujeme 12. ročníkom, opäť poukázala na výnimočnosť, nadanie a talent žiakov. Kuchár a cukrár sú odbory, ktoré dnes už právom patria medzi gastronomické umenie. Úloha pripraviť moderný teplý pokrm a vychádzať pritom z kulinárskych tradícií svojho regiónu je pre mladých kuchárov výzvou ako ukázať šikovnosť a vedomosti získané pri štúdiu tohto odboru pred odbornou verejnosťou.
Taktiež cukrári, ktorí sa predstavili v treťom ročníku súťaže Danubius GASTRO JUNIOR CUP v odbore cukrár svojimi skvelými múčnikmi za kuchármi nezaostávali invenciou, úžasnou vizážou a chuťou. Za úspechmi žiakov je rad učiteľov a partnerov z oblasti hospodárskej praxe gastronómie, ktorí so žiakmi systematicky pracujú a vedú ich k tomu, aby ich výsledky oslovili aj náročného zákazníka.
Členovia odbornej hodnotiacej komisie prijali úlohu hodnotiť objektívne podľa stanovených kritérií a precízne vnímali predvedené technologické postupy, chuť hotových jedál, kombinácie použitých surovín, konzistenciu, vône a úpravy zhotovených jedál a múčnikov. Boli nimi pre kuchárov – Peter Duranský, víťaz národného kola prestížnej súťaže Bocuse d´Or Slovakia2021, Ivan Vozár, člen Výkonného výboru SZKC, Daniel Melicherik expert EuroSkills. V odbore cukrár náročnú úlohu predsedu komisie vykonávala Mgr. Jozefína Zaukolcová , predsedníčka Klubu cukrárov SZKC a porotkyňa v TV relácii „Pečie celé Slovensko“ a členmi Michal Baniar a Bc. Viera Sebíňová
Na finále žiaci odboru kuchár pripravili receptúru a kalkuláciu jedla s využitím povinnej suroviny teľací brisket a teľací špik a okrem toho tesne pred súťažou bol na mieste odhalený malý „FOOD box“ (utajené, skryté ďalšie suroviny) , z neho minimálne tri rôzne výrobky pod značkou METRO CHEF bolo nutné zahrnúť do pripravovaného súťažného jedla.
Kuchári vytvorili štyri rovnaké porcie moderného teplého predjedla – „Domáca pasta“ – na mieste pripravené cesto a štyri porcie inovatívneho teplého pokrmu – hlavné jedlo z teľacieho mäsa (teľací brisket) s minimálne dvoma prílohami + teľací špik, v časovom limite 150 minút. Na finále žiaci odboru cukrár pripravili popis a prípravu múčnika – dezertu 6 ks „ ECLAIRS “ rovnakej chuti avšak s dvoma rôznymi zdobeniami na povrchu podľa vlastného výberu, v časovom limite 150 minút.
Na prípravu dezertu spolu s prílohami mali stanovený časový limit 150 minút. Povinnou surovinou pri dezerte bola smotana Stand & Overun – Debic, čokoláda Callebaut – Zeus Braun.
Umiestnenie odboru kuchár:
- miesto Ondrej Kulíšek a Martin Gálik, Hotelová akadémia Žilina,
- miesto Martin Gažo a Dávid Brat SOŠ gastronómie a CR Nitra,
- miesto Dominik Bartók a Christofer Kováč, SOŠ hotelových služieb a obchodu , Zvolen
Umiestnenie odboru cukrár:
- miesto, Viliam Bajzík a Zuzana Chochlíková, Hotelová akadémia Piešťany,
- miesto Alexandra Dubravková a Karin Hauerová, Hotelová akadémia Žilina,
- miesto Barbora Stanická, HALM Hotelová akadémia Liptovský Mikuláš
Ďakujeme súčasne partnerovi a gestorovi tohto ročníka súťaže Slovenskému zväzu kuchárov a cukrárov a ďalším partnerom z hospodárskej praxe a sponzorom, ktorí prispeli aktívne pri realizácii súťaže. To, že súťaž podporuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky a odborným a metodickým gestorom je Štátny inštitút odborného vzdelávania dáva tomuto podujatiu svoju výnimočnosť a jedinečnosť.