Budúcich kuchárov a cukrárov čakajú semifinálové a finálové kolá súťaží

Jedenásty ročník postupovej súťaže Skills Slovakia GASTRO JUNIOR METRO CUP v odbore kuchár a  druhý ročník Danubius GASTRO JUNIOR DEBIC CUP v odbore cukrár sa zavŕšia v prvej polovici roku. Z výberových kôl, ktoré prebehli v októbri 2021 postúpilo do semifinále šestnásť najlepších budúcich kuchárov a pätnásť cukrárov.    

Mladí, talentovaní žiaci hotelových akadémií a stredných odborných škôl Slovenska v odbore kuchár a cukrár sa predstavia, ak to pandemická situácia dovolí, v semifinálových kolách súťaže. Šiesti najlepší postúpia do finále celoštátneho kola, ktoré sa uskutoční 9.-10. februára 2022 na Medzinárodnom veľtrhu gastronómie DANUBIUS GASTRO v bratislavskej Inchebe. Ukážka odborných vedomostí a zručností pri dodržaní súťažných zadaní a kritérií v prezenčnej forme je pre súťažiacich veľkou skúškou, ale zároveň mimoriadne prínosnou skúsenosťou.

V odbore cukrár sa v druhom ročníku zapojilo 15 žiakov, ktorí súčasne postúpili na semifinále a v odbore kuchár celkom 28 žiakov z 26 škôl, z ktorých 16 postúpilo do semifinále. Obe zamerania semifinálových kôl súťaže sa uskutočnia na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Piešťanoch. Odbor kuchár 27. januára 2022, odbor cukrár 28. januára 2022.

Na semifinále, tak ako na finále, budú žiaci odboru kuchár pripravovať receptúru porcie jedla s využitím povinnej suroviny – bravčový bôčik bez kostí, s kožou. Základné motto súťažnej úlohy je pripraviť jedlo s charakterom „Špecialita regiónu – v modernej úprave“, teda jedlo, ktoré vychádza z kulinárskych tradícii regiónu žiaka. Žiaci budú mať možnosť preukázať svoju kreativitu a dokázať, že dobrá gastronómia je už svojím spôsobom  umením.

Na semifinále odboru cukrár žiaci pripravia receptúru  porcie moderného múčnika s prílohami, s využitím hlavnej suroviny – Smotana Stand & Overun (Debic) a čokoláda Callebaut (Zeus Braun).  Mottom súťažnej úlohy cukrárov je „Zdravá výživa a zdravé produkty v modernej gastronómii“.

Členmi odbornej hodnotiacej komisie budú známe osobnosti gastronómie zo Slovenska, ktoré hodnotia podľa  kritérií Svetovej organizácie kuchárskych spolkov WACS. Na  splnení podmienok odbornej úrovne hodnotenia a prípravy sa podieľa aj Slovenský zväz kuchárov a cukrárov. Vyhlasovateľom súťaže je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.  Odborným a metodickým gestorom je Štátny inštitút odborného vzdelávania, odbor podpory smerovania mládeže.

en_GB
Skip to content

Náš web používa cookie, pomocou ktorých Vám poskytujeme lepšie služby. Viac info

Nastavenia cookies na tejto webovej stránke sú nastavené na "Povoliť cookies" vám prehliadanie možné skúsenosti. Ak budete pokračovať na používanie tejto webovej stránky bez zmeny nastavenia cookies alebo kliknite na tlačidlo "Prijať" nižšie potom dávate súhlas k tomu.

Zavrieť