Search
Close this search box.

16. ročník študentskej súťaže Rodinný dom VELUX ukázal vysokú úroveň stredoškolákov

Spoločnosť VELUX na Slovensku už 16 rokov organizuje súťaž pre študentov stredných škôl so zameraním na stavebníctvo. Po rokoch sa vyhlásenie jej výsledkov opäť konalo naživo za osobného stretnutia súťažiacich študentov, pedagógov a zástupcov architektonickej obce.

Pravidlom a cieľom súťaže je navrhovať projekty domov, do ktorých denné svetlo a čerstvý vzduch prichádza strechou prostredníctvom výrobkov VELUX. Súťaž bola vyhlásená pod záštitou Štátneho Inštitútu odborného vzdelávania, ktorý pre umiestnených na prvých troch miestach udelil pamätné poháre ŠIOV.

VELUX si pre študentov pripravil aj školenia nápomocné k vypracovaniu ich projektov. Workshopy konajúce sa v bratislavskom showroome VELUX i online streamované webináre mali za cieľ študentov naučiť správne pracovať s denným svetlom a stavať zdravé a udržateľné budovy.

Študenti potvrdili záujem vysokou účasťou

 Do súťaže Rodinný dom VELUX sa tento rok prihlásilo až 126 študentov z 9 stredných odborných škôl, pričom do celoštátneho kola postúpilo napokon 39 projektov, ktoré posudzovala odborná porota v zložení:

  • Art. Richard Kilo, Kilo/Honč
  • arch Lukáš Šíp, PhD., Coolstock

Zástupca spoločnosti VELUX, architekt Marek Petrík prezradil aj novinku: „V spoločnosti VELUX hľadáme spôsoby, ako ďalej študentom pomôcť vzdelávať sa a rozvíjať. Podarilo sa nám nadviazať spoluprácu so spoločnosťou Lumion v Českej Republike a na Slovensku a pre študentov sme pripravili webinár so zaujímavým tipmi a trikmi pre 3D vizualizácie.“

Výsledky školského i celoštátneho kola študentskej súťaže Rodinný dom sú dostupné na webe: https://www.velux.sk/odbornici/architekti-a-projektanti/sutaze/rodinny-dom

Aktuálny ročník prekvapil mnohými spoluprácami

Spolupracujúce študentské dvojice, z ktorých jedna získala aj prvé miesto, boli výraznou súčasťou tohto ročníka. Práca vo dvojici si vyžaduje silnú morálku a profesionálny prístup, aby bol záverečný projekt úspešný, a je skvelým predpokladom pre pracovnú budúcnosť študentov v ateliéroch.

Člen poroty architekt Richard Kilo hovorí: „Prihlásené projekty boli takmer na vysokoškolskej úrovni. Študenti sa naučili na projektoch cielene až atmosféricky umiestňovať svetlíky a strešné okná tam, kde boli naozaj potrebné, a dokonale využiť každý priestor v dispozícii projektových návrhov. Mali sme veľa favoritov a rozhodnutie o výhercoch nebolo jednoduché. Spoločným prvkom ohodnotených prác bola ich nadčasovosť a funkčnosť. Projekty bolo ľahké predstaviť si vybudované v meste, v prírode, či horách.“

Porota udelila okrem 1.-3. miesta tiež 4 odmeny a jednu cenu zamestnancov spoločnosti VELUX. Víťaznou prácou sa stal projekt s názvom „Dom Harmónia“ Milana Jureka a Vladimíra Boytsana zo Strednej priemyselnej školy stavebnej a geodetickej v Bratislave.

Konzultantkou práce bola Ing. Arch. Katarína Lavrinčíková. „V tejto práci výborne funguje dispozícia a práca so svetlom aj za pomoci tienenia. Chválim aj to , že do projektu študenti zakomponovali zdroje obnoviteľnej energie,“ zhodnotil projekt Lukáš Šíp.

Lukáš Šíp z pozície vysokoškolského pedagóga na fakulte architektúry STU v Bratislave dal na základe prihlásených projektov študentom aj tip do budúcna: „Vytvárať fyzickú maketu projektu je výborné v tom, že si môžete tú architektúru aj ohmatať. Aj v dobe, kedy digitálne technológie a možnosti napredujú, sa takéto riešenie ukazuje stále ako nenahraditeľné.“

Odmenená je tradične aj škola, ktorá má najväčší počet odovzdaných prác. Tentokrát si toto ocenenie zaslúžili až dve školy, ktoré ich odovzdali rovnaký počet. Sponzorský dar v hodnote 150 eur si odniesli Stredná priemyselná škola stavebná v Nitre a Stredná priemyselná škola stavebná a geodetická v Košiciach.

Konanie vyhodnotenia súťaže naživo poskytlo študentom príležitosť pre spätnú väzbu na ich práce a diskusiu ako aj s odbornou porotou, tak aj s ich kolegami z iných škôl. Potvrdené je, že na budúci rok sa môžeme tešiť na pokračovanie súťaže a jej 17. ročník.

Skip to content