Search
Close this search box.
Veľtrh cvičných firiem preverí firmy založené žiakmi stredných škôl

Kulinárske zápolenie má finalistov

Ovládajú gastronomické trendy, vedia si poradiť s tradičnými aj zriedkavými ingredienciami a svoje výtvory aj patrične prezentovať servírovaním.  Reč je o budúcich kuchároch, žiakoch hotelových akadémií a stredných odborných škôl, ktorí sa 28. novembra zúčastnili semifinále súťaže Skills Slovakia GASTRO Junior BIDFOOD CUP. Do poslednej – finálovej časti zápolenia postúpilo šesť súťažiacich, ktorí si zmerajú sily koncom januára .

Mladí kuchári si v semifinálovom kole súťaže pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR s podporou odborného garanta – Klubu mladých kuchárov a čašníkov v partnerstve so Štátnym inštitútom odborného vzdelávania museli poradiť so zadanými surovinami, falošná sviečková a kačacie prsia. Ich úlohou bolo vymyslieť  recept a následne presvedčiť odbornú komisiu o svojej zručnosti a kreativite. Znalosti v odbore mali žiaci premietnuť do praxe, teda do prípravy jedla, ktorá samozrejme zahŕňa aj správne dochutenie, servírovanie a prezentáciu. Celkovo sa do súťaže prihlásilo 18 žiakov zo 16 škôl, a všetci dostali šancu zúčastniť sa semifinálového kola v Nových Zámkoch na Strednej odbornej škole hotelových služieb a obchodu na Zdravotníckej ulici. 

Na vytvorenie moderného teplého pokrmu s prílohami s využitím nových  pracovných postupov a zaujímavých  kulinárskych úprav mali súťažiaci časový limit dve hodiny. Na ruky, hrnce a taniere im pritom pozerala odborná komisia so známymi profesionálmi gastronómie ako Martin Kovarský, Pavol Erazmus a Marek Madzík.

Prvé semifinálové miesto si vyvaril Denis Štefánek zo Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu na Jabloňovej ulici vo Zvolene so svojimi kačacími prsiami sous-vide s pyré z červenej repy, lokšou, baby repou, espumou a penou. Na druhom mieste za ním skončil recept s názvom údené kačacie prsia na čerešni, kvakovo-jablkové pyré, zemiaková taška plnená červenou kapustou, pečená mrkva v sene, pažítkovo-špenátová pena, kačací demiglace a foie gras pralinka, ktorého autorom bol Martin Pavčo z Hotelovej akadémie, Čs. brigády 1804, Liptovský Mikuláš. Tretie miesto v semifinále získal Michal Mičo z Hotelovej akadémie, Hlinská 31 v Žiline, ktorý pripravil kačacie prsia sous-vide na čokoládovej beluge s tekvicovým pyré. Do finále spolu s nimi postúpili aj súťažiaci, ktorí sa umiestnili na ďalších troch miestach.

Finálové kolo súťaže talentovaných budúcich kuchárov sa uskutoční 26.januára 2018 v bratislavskej Inchebe. Víťazi umiestnení na prvých troch miestach  získajú  zaujímavé vecné ceny od  partnerov súťaže. 

 

Skip to content