Stredoškoláci – budúci kuchári na semifinále Skills Slovakia GASTRO Junior METRO CUP.
Koniec roka je tradične stretnutím budúcich mladých kuchárov. Do 9. ročníka súťaže v školskom roku 2019/2020 sa prihlásili 20 žiaci hotelových akadémií a stredných odborných škôl. Splnili súťažné podmienky a 16 z nich prišlo 26. novembra prezentovať svoje umenie v gastronómii na Strednú odbornú školu hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch. Finále 6 najlepších sa uskutoční na medzinárodnom veľtrhu gastronómie DANUBIUS GASTRO v bratislavskej Inchebe 23. januára 2020.
V semifinále mali žiaci za úlohu v časovom limite 120 minút vytvoriť zaujímavé kulinárske jedlo – moderný teplý pokrm s prílohami. Súťažnou úlohou školských kôl a semifinálového kola bolo na základe zadania povinnej suroviny vytvoriť receptúru a pretaviť ju do zhotovenia jedla. Členmi odbornej hodnotiacej komisie boli známe profesionálne osobnosti gastronómie zo Slovenska, ktoré hodnotili podľa kritérií Svetovej organizácie kuchárskych spolkov WACS. Na splnenie podmienok odbornej úrovne hodnotenia a prípravy dohliadol Slovenský zväz kuchárov a cukrárov.
Do celoštátneho kola postúpili Adam Tvrdý z Hotelovej akadémie Žilina, Šimon Kalata z SOŠ hotelovej Horný Smokovec 26, Vysoké Tatry, Enrico Šarközi zo Súkromnej SOŠ Gastroškola Bratislava, Krištof Pastorek z Hotelovej akadémie Mikovíniho ul. Bratislava, Mojmír Gulaša z Hotelovej akadémie Ľ. Mikuláš a Gabriel Nevlazla z SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen.
Vyhlasovateľom súťaže je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Odborným a metodickým gestorom je Štátny inštitút odborného vzdelávania.