Search
Close this search box.

Budúcich kuchárov a cukrárov čakajú semifinálové a finálové kolá súťaží

Jedenásty ročník postupovej súťaže Skills Slovakia GASTRO JUNIOR METRO CUP v odbore kuchár a  druhý ročník Danubius GASTRO JUNIOR DEBIC CUP v odbore cukrár sa zavŕšia v prvej polovici roku. Z výberových kôl, ktoré prebehli v októbri 2021 postúpilo do semifinále šestnásť najlepších budúcich kuchárov a pätnásť cukrárov.    

Mladí, talentovaní žiaci hotelových akadémií a stredných odborných škôl Slovenska v odbore kuchár a cukrár sa predstavia, ak to pandemická situácia dovolí, v semifinálových kolách súťaže. Šiesti najlepší postúpia do finále celoštátneho kola, ktoré sa uskutoční 9.-10. februára 2022 na Medzinárodnom veľtrhu gastronómie DANUBIUS GASTRO v bratislavskej Inchebe. Ukážka odborných vedomostí a zručností pri dodržaní súťažných zadaní a kritérií v prezenčnej forme je pre súťažiacich veľkou skúškou, ale zároveň mimoriadne prínosnou skúsenosťou.

V odbore cukrár sa v druhom ročníku zapojilo 15 žiakov, ktorí súčasne postúpili na semifinále a v odbore kuchár celkom 28 žiakov z 26 škôl, z ktorých 16 postúpilo do semifinále. Obe zamerania semifinálových kôl súťaže sa uskutočnia na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Piešťanoch. Odbor kuchár 27. januára 2022, odbor cukrár 28. januára 2022.

Na semifinále, tak ako na finále, budú žiaci odboru kuchár pripravovať receptúru porcie jedla s využitím povinnej suroviny – bravčový bôčik bez kostí, s kožou. Základné motto súťažnej úlohy je pripraviť jedlo s charakterom „Špecialita regiónu – v modernej úprave“, teda jedlo, ktoré vychádza z kulinárskych tradícii regiónu žiaka. Žiaci budú mať možnosť preukázať svoju kreativitu a dokázať, že dobrá gastronómia je už svojím spôsobom  umením.

Na semifinále odboru cukrár žiaci pripravia receptúru  porcie moderného múčnika s prílohami, s využitím hlavnej suroviny - Smotana Stand & Overun (Debic) a čokoláda Callebaut (Zeus Braun).  Mottom súťažnej úlohy cukrárov je „Zdravá výživa a zdravé produkty v modernej gastronómii“.

Členmi odbornej hodnotiacej komisie budú známe osobnosti gastronómie zo Slovenska, ktoré hodnotia podľa  kritérií Svetovej organizácie kuchárskych spolkov WACS. Na  splnení podmienok odbornej úrovne hodnotenia a prípravy sa podieľa aj Slovenský zväz kuchárov a cukrárov. Vyhlasovateľom súťaže je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.  Odborným a metodickým gestorom je Štátny inštitút odborného vzdelávania, odbor podpory smerovania mládeže.

Skip to content