Veľtrh cvičných firiem preverí firmy založené žiakmi stredných škôl

Kulinárske zápolenie má finalistov

Ovládajú gastronomické trendy, vedia si poradiť s tradičnými aj zriedkavými ingredienciami a svoje výtvory aj patrične prezentovať servírovaním.  Reč je o budúcich kuchároch, žiakoch hotelových akadémií a stredných odborných škôl, ktorí sa 28. novembra zúčastnili semifinále súťaže Skills Slovakia GASTRO Junior BIDFOOD CUP. Do poslednej – finálovej časti zápolenia postúpilo šesť súťažiacich, ktorí si zmerajú sily koncom januára .

Mladí kuchári si v semifinálovom kole súťaže pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR s podporou odborného garanta – Klubu mladých kuchárov a čašníkov v partnerstve so Štátnym inštitútom odborného vzdelávania museli poradiť so zadanými surovinami, falošná sviečková a kačacie prsia. Ich úlohou bolo vymyslieť  recept a následne presvedčiť odbornú komisiu o svojej zručnosti a kreativite. Znalosti v odbore mali žiaci premietnuť do praxe, teda do prípravy jedla, ktorá samozrejme zahŕňa aj správne dochutenie, servírovanie a prezentáciu. Celkovo sa do súťaže prihlásilo 18 žiakov zo 16 škôl, a všetci dostali šancu zúčastniť sa semifinálového kola v Nových Zámkoch na Strednej odbornej škole hotelových služieb a obchodu na Zdravotníckej ulici. 

Na vytvorenie moderného teplého pokrmu s prílohami s využitím nových  pracovných postupov a zaujímavých  kulinárskych úprav mali súťažiaci časový limit dve hodiny. Na ruky, hrnce a taniere im pritom pozerala odborná komisia so známymi profesionálmi gastronómie ako Martin Kovarský, Pavol Erazmus a Marek Madzík.

Prvé semifinálové miesto si vyvaril Denis Štefánek zo Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu na Jabloňovej ulici vo Zvolene so svojimi kačacími prsiami sous-vide s pyré z červenej repy, lokšou, baby repou, espumou a penou. Na druhom mieste za ním skončil recept s názvom údené kačacie prsia na čerešni, kvakovo-jablkové pyré, zemiaková taška plnená červenou kapustou, pečená mrkva v sene, pažítkovo-špenátová pena, kačací demiglace a foie gras pralinka, ktorého autorom bol Martin Pavčo z Hotelovej akadémie, Čs. brigády 1804, Liptovský Mikuláš. Tretie miesto v semifinále získal Michal Mičo z Hotelovej akadémie, Hlinská 31 v Žiline, ktorý pripravil kačacie prsia sous-vide na čokoládovej beluge s tekvicovým pyré. Do finále spolu s nimi postúpili aj súťažiaci, ktorí sa umiestnili na ďalších troch miestach.

Finálové kolo súťaže talentovaných budúcich kuchárov sa uskutoční 26.januára 2018 v bratislavskej Inchebe. Víťazi umiestnení na prvých troch miestach  získajú  zaujímavé vecné ceny od  partnerov súťaže. 

 

en_GB
Skip to content

Náš web používa cookie, pomocou ktorých Vám poskytujeme lepšie služby. Viac info

Nastavenia cookies na tejto webovej stránke sú nastavené na "Povoliť cookies" vám prehliadanie možné skúsenosti. Ak budete pokračovať na používanie tejto webovej stránky bez zmeny nastavenia cookies alebo kliknite na tlačidlo "Prijať" nižšie potom dávate súhlas k tomu.

Zavrieť