Search
Close this search box.

Skills Slovakia GASTRO JUNIOR METRO CUP

*ilustračné foto

 

  1. ročník postupovej súťaže Skills Slovakia GASTRO JUNIOR METRO CUP a 1. ročník postupovej súťaže Skills Slovakia Danubius GASTRO JUNIOR DEBIC CUP sa v novembri zavŕšili semifinálovými kolami.

Stredoškoláci – budúci kuchári a cukrári v semifinále súťaže odborných vedomostí a praktických zručností, netradične súťažili dištančne. Koniec roka je stretnutím budúcich kuchárov, ktorí sa prihlásili do 10. ročníka súťaže v školskom roku 2020/2021, ale aktuálne prvýkrát aj mladých, kreatívnych cukrárov. Talentovaní žiaci hotelových akadémií a stredných odborných škôl Slovenska v odbore kuchár v celkovom počte 19 žiakov zo 17 škôl splnili súťažné podmienky a svoje umenie v gastronómii budú prezentovať šiesti najlepší na finále celoštátneho kola 13. mája 2021, ktoré sa uskutoční na Medzinárodnom veľtrhu gastronómie DANUBIUS GASTRO v bratislavskej Inchebe. V odbore cukrár sa v prvom ročníku zapojilo 6 žiakov, ktorí súčasne postúpili na finále celoštátneho kola 14. mája 2021, taktiež na veľtrhu  gastronómie DANUBIUS GASTRO.

Na semifinále museli  žiaci odboru kuchár pripraviť receptúru porcie jedla s využitím povinnej suroviny – pstruh celý chladený. Základné motto súťažnej úlohy bolo pripraviť jedlo s charakterom „Špecialita regiónu – v modernej úprave“, teda jedlo, ktoré vychádza z kulinárskych tradícii regiónu žiaka. Žiaci preukázali svoju kreativitu a dokázali, že dobrá gastronómia je už svojím spôsobom aj umením. Do celoštátneho kola postúpili Adam TVRDÝ z Hotelovej akadémie Žilina, Matej IVAN z SOŠ hotelovej Horný Smokovec, Vysoké Tatry, Adam MAJORSKÝ z Hotelovej akadémie Košice,  Monika KRENŽELOVÁ z SOŠ obchodu a služieb Čadca,  Dávid BOUŠKA SSOŠ Mladosť Prešov, Viktória PACKOVÁ zo SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen.

Žiaci odboru cukrár pripravovali receptúru porcie moderného múčnika s prílohami, s využitím hlavnej suroviny Smotana Stand & Overun – Debic a Čokoláda Callebaut – Zeus Braun.  Základným mottom súťažnej úlohy cukrárov bolo „Zdravá výživa a zdravé produkty v modernej gastronómii“. Dezert sa vníma ako súčasť trojchodového menu. Do celoštátneho kola postúpili Kristína ČAMBOROVÁ Hotelová akadémia Žilina, Dominika KUBICOVÁ SOŠ obchodu a služieb Čadca, Kristína BAČÍKOVÁ SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen, Katalín CINTULA SOŠ obchodu a služieb Komárno, Lýdia BABICZOVÁ SOŠ gastronómie a služieb Šurany, Sebastián TÓTH Hotelová akadémia Košice.

Členovia odbornej hodnotiacej komisie boli  známe profesionálne osobnosti gastronómie zo Slovenska, ktoré hodnotili podľa  kritérií Svetovej organizácie kuchárskych spolkov WACS. Na  splnenie podmienok odbornej úrovne hodnotenia a prípravy sa podieľa Slovenský zväz kuchárov a cukrárov.

Vyhlasovateľom súťaže je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.  Odborným a metodickým gestorom je Štátny inštitút odborného vzdelávania.

Víťazná receptúra 

Súťažiaci postupujúci do finále 

Skip to content