Vyhľadať
Close this search box.

Festival zručností 2024: Príbehy talentov, technológie a vzdelávacie aktivity pre všetkých

Festival zručností 2024 priniesol týždeň plný inšpiratívnych podujatí, prednášok, praktických ukážok a projektov, ktoré spojili odborníkov, študentov a verejnosť z celého Slovenska. S množstvom vzdelávacích aktivít sme sa dotkli širokej škály tém od technológií, inovácií až po rozvoj praktických zručností.

Budúcnosť vzdelávania: technológie, inovácie a zručnosti

Jedným z hlavných bodov programu bola konferencia, ktorá otvorila diskusie o moderných trendoch v odbornom a celoživotnom vzdelávaní. Hlavné témy sa týkali budúcnosti vzdelávania, využitia umelej inteligencie, etických otázok vo výskume a zmenách, ktoré prináša zelená a digitálna transformácia. Odborníci sa venovali aj nárokom pracovného trhu na nové zručnosti.

gallova hadar šiov    konferencia Festival zručností

Salón technológií: inovatívne projekty v praxi

Počas Salónu technológií mohli návštevníci vidieť množstvo inovatívnych projektov, ktoré demonštrovali možnosti využitia virtuálnej a zmiešanej reality vo výučbe. Fakulta bezpečnostného inžinierstva na Žilinskej univerzite predviedla simulácie hasenia požiarov a BOZP tréningu, zatiaľ čo spoločnosť Virtubea umožnila vyskúšať si virtuálne lakovanie a zváranie.

uniza    virtubea havlicek

Pavel Dolník zo Strednej priemyselnej školy strojníckej v Bratislave predstavil aplikáciu Infomat, ako vhodný učebný materiál pre žiakov stredných škôl, ktorá podporuje rozvoj kritického myslenia a mediálnej gramotnosti. Vysvetlil tiež, ako ju môžu učitelia zakomponovať do učebných osnov. Veronika Hubeňáková z UPJŠ Košice predstavila projekt DiTEdu zameraný na digitálnu transformáciu škôl, ktorý má zabezpečiť kvalitné využívanie digitálnych technológií v školách.

Záujem vyvolali aj prednášky o kybernetickej bezpečnosti od vládnej jednotky CSIRT, prezentácia náučných hier pre zlepšenie vzdelávacieho procesu od Belindy Rašnerovej z Impact Games a zážitkové e-learningy od Honzu Složila. Róbert Štubňa predstavil projekt REPowerEU, ktorého cieľom je o.i. vzdelávať žiakov v oblasti zelených zručností.

csirt    štubňa repower

Študenti, ktorí menia svet

Štvrtkový program Akadémie stredoškolských talentov bol jedným z najinšpiratívnejších momentov festivalu. Mladá generácia ukázala, že má jasnú víziu o tom, v akom svete chce žiť a je pripravená prevziať zodpovednosť za jeho formovanie. Študenti odborných škôl predviedli, ako sa počas štúdia aktívne zapájali do súťaží, rozvíjali vlastné projekty, zakladali firmy a prinášali inovatívne riešenia – od vývoja aplikácií až po ekologické iniciatívy. Ich príbehy sa stali inšpiráciou pre mladších spolužiakov, aby sa nebáli vydať na podobnú cestu a využiť príležitosti, ktoré im školstvo a svet ponúkajú.

akademia_sš_talentov_šiov    akadémia_talentov_festival_zručností

Vzdelávacie aktivity pre širokú verejnosť

Počas celého týždňa mali návštevníci možnosť zapojiť sa do vzdelávacích aktivít organizovaných našimi partnermi zo vzdelávacích organizácií a občianskych združení. Program zahŕňal širokú škálu tém – od rozvoja digitálnych zručností, kariérového poradenstva, grafického dizajnu, projektového riadenia až po workshopy zamerané na prezentačné zručnosti, fotografovanie a kritické myslenie.

Poďakovanie partnerom

Radi by sme poďakovali všetkým, ktorí prijali naše pozvanie a vystúpili s dôležitými témami pre budúcnosť vzdelávania. Počas pondelka a stredy sme na pódiách privítali 19 skvelých spíkrov a vo štvrtok v Space up centre vystúpili študenti so svojimi kreatívnymi nápadmi, výnimočnými vedomosťami a praktickými zručnosťami, ktoré majú potenciál meniť svet k lepšiemu.

Veľmi si vážime podporu viac ako 40 partnerov, z ktorých väčšina prispela k rozšíreniu festivalu po celom Slovensku organizovaním vzdelávacích aktivít vo svojich mestách alebo online. Ďakujeme, že ste sa stali súčasťou tohto výnimočného podujatia, a veríme, že naša úspešná spolupráca bude pokračovať aj v budúcnosti.

 

Prečítajte si viac:

Článok s organizátorkami festivalu na aktuality.sk: https://www.aktuality.sk/clanok/cAx9yXO/lubica-gallova-ovladanie-roznych-typov-zrucnosti-vedie-k-osobnej-odolnosti-aj-pri-zvladani-tlaku-sucasnej-spolocnosti-rozhovor/

Reportáž Rádia Slovensko zo Salónu technológií: https://slovensko.rtvs.sk/clanky/vzdelavanie/377660/festival-zrucnosti-o-inovaciach-vo-vzdelavani?fbclid=IwY2xjawFl-ExleHRuA2FlbQIxMAABHR8lIAMHCMwt8TkbtPvIgLGY34VSey1LLXD68I9unqgtvPpn2roiVSxTeA_aem_GvBMgd6j5Ev6mNrLICqtJQ

Článok na portáli školské.sk prevzatý z TASR: https://www.skolske.sk/clanok/62216/salon-technologii-v-bratislave-predstavil-trendy-v-digitalizacii-vzdelavania 

partneri festivalu zručností

spolufinancovaný EU

Skip to content