Budúci kuchári a cukrári z celého Slovenska sa predstavili vo finálovom kole súťaže Skills Slovakia. Šesť najlepších dvojčlenných tímov hotelových akadémií a stredných odborných škôl v oboch odboroch prezentovalo svoje vedomosti a schopnosti 30.- 31. januára v rámci veľtrhu DANUBIUS GASTRO v bratislavskej Inchebe.
Súťažným zadaním v odbore kuchár bol teplý pokrm s prílohami s použitím povinnej suroviny zubáč veľkoústy, čo zruční žiaci zvládli bravúrne.
Víťazmi v odbore kuchár sú:
- miesto: Sofia Vecchio a Sebastián Hollý z Hotelovej akadémie Žilina
- miesto: Alex Beer a Oliver Irányi z Hotelovej akadémie Košice
- miesto: Barbora Drobňáková a Lenka Fecková z SSOŠ hotelierstva a Gastronómie Mladosť Prešov
Cukrári v tomto ročníku v časovom limite 120 minút pripravovali moderné tortové rezy s použitím čokolády značky Calebaut a smotany ELLE & Vire, zdobený na povrchu podľa vlastného výberu. Súťažiaci prezentovali úžasne a kreatívne nápady ocenila aj hodnotiaca komisia.
Víťazmi v odbore cukrár sú:
- miesto: Anna Yerofieieva a Anastasiia Fostii zo SOŠ obchodu služieb Púchov
- miesto: Mária Kašická a Hana Hurová zo SOŠ Hotelovej Horný Smokovec
- miesto: Yuxing Zhou a Klaudia Michalcová z Hotelovej akadémie Žilina
Členovia odbornej hodnotiacej komisie, nominovaní Slovenským zväzom kuchárov a cukrárov, ktorí hodnotili prácu a zručnosti žiakov boli nadšení, pretože výsledky preukázali ich výbornú pripravenosť na súťaž, pod čo sa nemalou mierou podpísali pedagógovia a majstri odborného výcviku.
Vyhlasovateľom súťaže je Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky. Úlohu odborného a metodického gestora plní Štátny inštitút odborného vzdelávania, podpora smerovania mládeže.