Budúci kuchári a cukrári ukázali zručnosti na finále Skills Slovakia JUNIOR GASTRO METRO CUP a JUNIOR GASTRO DEBIC CUP 2021

V celoštátnych kolách súťaže Skills Slovakia odboru kuchár a cukrár prezentovali víťazi semifinálových kôl  gastronómiu počas dvoch dní. Budúci kuchári a cukrári sa na potešenie všetkých predstavili prezenčne  7. – 8. júna  2021 v bratislavskom kuchynskom štúdiu spoločnosti Senátor Banquets s. r. o.

Už 10. ročník celoslovenského finále Skills Slovakia JUNIOR GASTRO METRO CUP opäť ukázal výnimočnosť, nadanie a talent žiakov.  Kuchár a cukrár sú odbory, ktoré patria dnes už medzi gastronomické umenie.  Úloha pripraviť moderný teplý pokrm a vychádzať  pritom z kulinárskych tradícií  svojho regiónu je pre mladých kuchárov výzvou ukázať svoju šikovnosť a vedomosti pred odbornou verejnosťou. Za kuchármi nezaostávali so skvelými múčnikmi ani cukrári, ktorí  sa predstavili  v 1. ročníku súťaže Danubius GASTRO JUNIOR DEBIC CUP.  Za úspechmi žiakov je rad učiteľov a partnerov z oblasti hospodárskej praxe gastronómie, ktorí so žiakmi systematicky pracujú.   

Členovia  odbornej hodnotiacej komisie prijali úlohu hodnotiť  objektívne podľa stanovených kritérií a precízne vnímali predvádzané technologické postupy, chuť a úpravy hotových jedál, kombinácie použitých surovín, konzistenciu a vône. Boli nimi u kuchárov prezident SZKC Vojto Artz, Ivan Vozár, člen Výkonného výboru SZKC, Daniel Melicherik, expert EuroSkills  a  členovia technickej komisie  Ján Košťálik, Lukáš Guzman, Valéria Pluhárová. V odbore cukrár bola predsedníčkou komisie Mgr. Jozefína Zaukolcová a členovia Michal Baniar , Ivan Vozár a členovia technickej komisie Oľga Baránková a Valéria Pluhárová.

Žiaci odboru kuchár pripravili receptúru a kalkuláciu jedla s využitím povinnej suroviny „bravčová panenka“. Vytvorili tri rovnaké porcie moderného inovatívneho teplého pokrmu s prílohami v časovom limite 120 minút. Budúci cukrári spracovali popis a prípravu múčnika – dezertu s kalkuláciou na tri porcie, tiež v časovom limite 120 minút. Povinnou surovinou pri dezerte  bola smotana Stand &overun  – Debic,  čokoláda Callebaut – Zeus Braun a jahody. 

Výsledky v odbore kuchár:

  1. miesto Adam MAJORSKÝ, Hotelová akadémia Košice
  2. miesto Adam TVRDÝ Hotelová akadémia Žilina
  3. miesto  Štefan BÉREŠ, Hotelová akadémia Bratislava.

 

 Výsledky v odbore cukrár:

  1. miesto Kristína ČAMBOROVÁ Hotelová akadémia Žilina,
  2. miesto Kristína BAČÍKOVÁ SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen
  3. miesto Dominika KUBICOVÁ, SOŠ obchodu a služieb Čadca.

Odbor podpory smerovania mládeže Štátneho inštitútu odborného vzdelávania ďakuje súčasne partnerovi a odbornému gestorovi tohto ročníka súťaže Slovenskému zväzu kuchárov a cukrárov a ďalším partnerom z hospodárskej praxe a sponzorom, ktorí prispeli aktívne pri  realizácii  súťaže. To, že súťaž podporuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky  a odborným a metodickým gestorom je Štátny inštitút odborného vzdelávania dáva podujatiu Skills Slovakia GASTRO svoju výnimočnosť,  jedinečnosť.  

 

sk_SK

Náš web používa cookie, pomocou ktorých Vám poskytujeme lepšie služby. Viac info

Nastavenia cookies na tejto webovej stránke sú nastavené na "Povoliť cookies" vám prehliadanie možné skúsenosti. Ak budete pokračovať na používanie tejto webovej stránky bez zmeny nastavenia cookies alebo kliknite na tlačidlo "Prijať" nižšie potom dávate súhlas k tomu.

Zavrieť