Na záver januára sa počas medzinárodného veľtrhu gastronómie DANUBIUS GASTRO v bratislavkej Inchebe so svojimi zručnosťami predviedli v profesii kuchár najlepší žiaci z celého Slovenska.
Do 9. ročníka finálového kola GASTRO JUNIOR METRO CUP postúpilo 6 najlepších žiakov stredných odborných škôl a hotelových akadémií na Slovensku. Členmi odbornej hodnotiacej komisie boli známe osobnosti gastronómie zo Slovenska a Írska, certifikované podľa kritérií Svetovej organizácie kuchárskych spolkov WACS – Worldchefs pre hodnotenie súťaží organizovaných na Slovensku a v Českej republike. Odbornú úroveň súťaže umocnil jej garant, ktorým je Slovenský zväz kuchárov a cukrárov. Dve komisie, technická a chuťová hodnotili technologické postupy spracovania surovín žiakmi aj hotové pokrmy. Znalosti v odbore kuchár súťažiaci premenili do prípravy teplého jedla, ktoré museli správne dochutiť a naservírovať. Najlepšie umiestnenie získali žiaci, ktorí s využitím nových pracovných postupov a kulinárskych tradícií regiónu vytvorili jedlo zaujímavej chuti a úpravy na tanieri.
Prvé miesto získal žiak Gabriel Nevlazla zo SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen, druhé miesto patrí Krištofovi Pastorekovi z Hotelovej akadémie Mikovíniho ul. Bratislava, na treťom mieste sa umiestnil Šimon Kalata so Strednej odbornej školy hotelovej Horný Smokovec, Vysoké Tatry. Štvrté miesto obsadil Mojmír Gulaša z Hotelovej akadémie Liptovský Mikuláš, piate miesto Enrico Šarközi so SSOŠ GASTROŠKOLA Bratislava a napokon šieste miesto Adam Tvrdý z Hotelovej akadémie Žilina.
Foto: Víťaz súťaže
Vyhlasovateľom súťaže je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Odborným a metodickým gestorom je Štátny inštitút odborného vzdelávania. Súčasťou podujatia boli aj sprievodné aktivity prezentované známymi šéfkuchármi zo Slovenska, Českej republiky a Írska, ktoré boli novými poznatkami prínosom tak pre žiakov ako aj pedagógov škôl.