Pracovné stretnutie na tému „Duálne vzdelávanie – najlepšia cesta pre našu budúcnosť“

Už šiesty krát odštartovalo prvé kolo baristickej súťaže pre študentov Stredných odborných škôl a Hotelových akadémii na Slovensku. Ani v tomto roku sme neukrátili súťažiacich o atmosféru najväčšej medzinárodnej gastro výstavy u nás, Danubius Gastro Incheba Bratislava. 24. január bol dňom ukážok najlepších baristických zručností spolu 27 študentov z 13 slovenských škôl. Kávové mestečko sa aj vďaka našim súťažiacim stalo dôkazom toho, že kávová kultúra na Slovensku ide vpred a má zdravý základ práve v mladej baristickej krvi.

Do komisie zasadli uznávaní odborníci zo slovenskej i českej kávovej scény. Jednou z hlavných súťažných disciplín, na ktorú kladieme obzvlášť dôraz je disciplína ,,nastavenie mlynčeka.“ Súťažiaci si losuje jednu z káv našich partnerov, slovenských i zahraničných pražiarov a počas časového limitu 10 minút a 250 gramov kávovníkových zŕn musí pripraviť dokonalé espresso podľa predpísaných parametrov. Správna hrúbka mletia, dodržanie objemu a času extrakcie či celková hygiena sú základnými hodnotiacimi bodmi. Najrýchlejšie nastavený mlynček z najmenej gramov použitej kávy sa podarilo dosiahnuť v prvom kole Petre Chudíkovej z Hotelovej akadémie Ľ. Wintera v Piešťanoch, vďaka čomu získala špeciálnu cenu za ,,najlepšiu techniku mlynčeka.

K hlavným súťažným disciplínam sa už v minulom roku pridala nová, vzdelávacia disciplína, ,,alternatívna príprava kávy.“ Táto vzdelávacia disciplína sa premenila na bodovaciu a jej hodnotenie sa započítava do celkového bodovania. Šťastná ruka pri losovaní a dodržanie všetkých potrebných krokov jednotlivej prípravy prinieslo špeciálnu cenu tohto kola pre Štefana Gallika zo Strednej odbornej školy hotelovej Horný Smokovec.

 Hlavný program prebiehal na pomyselnom pódiu, kde sa všetci súťažiaci predviedli v príprave dva krát espresso, dva krát cappuccino a dva krát voľný nápoj, ktorého hlavnou zložkou musela byť samozrejme káva. Okrem kávy sa každý súťažiaci musel vyhrať s ďalšími povinnými zložkami, ľubovoľným sirupom Monin a čiernym nealkoholickým pivom Steiger. Všetky povinné zložky nápoja najlepšie skombinovala a špeciálnu cenu za ,,najlepší voľný nápoj“ získala Paulína Bačová z Hotelovej akadémie Ľ. Wintera v Piešťanoch.            

Poslednou vedľajšou, ale veľmi dôležitou, špeciálnou cenou je ,,najlepšia technika“, ktorá sa odovzdáva za celkovú precíznosť a rýchlosť práce, komunikatívnosť, a samozrejme baristická zručnosť. V tomto kole sa tieto kritéria najlepšie podarilo splniť Alene Kalinovej z  Hotelovej akadémie Brezno.

Odbornosť súťaže zastrešuje aj naďalej akreditované školiace stredisko Academy of Coffee, nemecký školiaci systém Coffee Consulate a hlavný exportér výberovej kávy z Brazílie Capriocornio Coffees, kam každoročne cestujú a vzdelávajú sa celkoví víťazi našej súťaže ,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior.  Ochrannú ruku a obrovskú podporu súťaže na celoštátnej úrovni prevzal MEDZINÁRODNÝ KÁVOVÝ INŠTITÚT a Štátny inštitút odborného vzdelávania, vďaka ktorým naša súťaž získava oveľa širší rozmer.

Obrovskou motiváciou zúčastňovať sa súťaže ,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior nie je len získavanie bodov na ceste za hlavnou výhrou, ktorou je aj naďalej pobyt na kávovníkových plantážach v Brazílii, no najmä opätovné stretnutie sa s priateľmi  a získavanie nových skúseností a zručností od starších študentov, ale i pedagógov a samotných komisárov. Sme veľmi radi, že vďaka štedrým partnerom, ktorých neustále pribúda máme možnosť pokračovať v oceňovaní aj mladších žiakov v kategórii študentov prvých ročníkov, kedy si ten najlepší z nich taktiež bude môcť užiť výhru na brazílskych plantážach.

 

Mladé baristické talenty môžete prísť podporiť v ďalších kolách súťaže ,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior

  • 04.2020 v spolupráci s Hotelovou akadémiou Ľ. Wintera v Piešťanoch a
  • 05.2020 v spolupráci s Súkromnou Spojenou školou EDUCO v Námestove