Žiaci hotelových akadémií a stredných odborných škôl Slovenska v odbore kuchár a cukrár sa predstavili v semifinálových kolách súťaže a šiesti najlepší postupujú do celoštátneho finále, ktoré sa z februára presúva na apríl 2022.
V odbore kuchár sa 27. januára 2022 na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Piešťanoch predstavilo celkom 12 žiakov a v odbore cukrár sa 28. januára 2022 na tej istej škole sa prezentovalo 9 žiakov. Tému „Špecialita regiónu – v modernej úprave“ s využitím náročnej povinnej suroviny – bravčový bôčik bez kostí s kožou zvládli budúci kuchári bravúrne.
Ako šiesti najlepší postupujú do finále: Adam Majorský, Hotelová akadémia Košice, Ondrej Kulíšek Hotelová akadémia Žilina, Štefan Béreš, Hotelová akadémia Mikovíniho 1 Bratislava, Mariana Blanáriková SSOŠ hotelierstva a gastronómie Mladosť Prešov, Kristián Domsi, SSOŠ Gastroškola Bratislava, Šimon Kalata, SOŠ hotelová, Horský Smokovec, Vysoké Tatry.
Vďaka prezentácii cukrárskej témy „Zdravá výživa a zdravé produkty v modernej gastronómii“ s využitím hlavnej suroviny – Smotana Stand &overun ( Debic) a čokoláda Callebaut ( Zeus Braun ) postupujú do finále: Viktória Blahová, SOŠ obchodu a služieb Piešťany, Kristína Madarászová, SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen, Barbora Stanická, HALM Hotelová akadémia L. Mikuláš, Laura Hontiová, SSOŠ Jednota Šamorín, Lýdia Babiczová, SOŠ gastronómie a služieb Šurany, Valentína Fuňáková, SOŠ obchodu a služieb Čadca.
Členovia odbornej hodnotiacej komisie nominovaní Slovenským zväzom kuchárov a cukrárov, ktorí hodnotili prácu a zručnosti žiakov boli nadšení tým, že aj napriek obmedzeniam v možnostiach trénovania žiaci na súťaži preukázali vedomosti a zručnosti a ich výsledky boli výborné.
Vyhlasovateľom súťaže je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Odborným a metodickým gestorom je Štátny inštitút odborného vzdelávania, odbor podpory smerovania mládeže.