Budúci kuchári a cukrári ukázali svoje zručnosti na finále Skills Slovakia JUNIOR GASTRO METRO CUP a JUNIOR GASTRO DEBIC CUP 2022

V celoštátnych kolách súťaže Skills Slovakia odboru kuchár a cukrár sa počas dvoch dní prezentovala  gastronómia víťazmi semifinálových kôl, ktoré sa uskutočnili v januári tohto roka na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Piešťanoch. Budúci kuchári a cukrári sa na potešenie všetkých predstavili na celoštátnom finále prezenčne v bratislavskej Inchebe 28.–29. apríla počas Medzinárodného veľtrhu gastronómie Danubius GASTRO 2022.  

Celoslovenské finále súťaže Skills Slovakia JUNIOR GASTRO METRO CUP, ktorému aktuálne datujeme 11. ročník, opäť poukázala na výnimočnosť, nadanie a talent žiakov.  Kuchár a cukrár sú odbory, ktoré právom patria dnes už medzi gastronomické umenie.  Úloha pripraviť moderný teplý pokrm a vychádzať  pritom z kulinárskych tradícií  svojho regiónu je pre mladých kuchárov výzvou ukázať šikovnosť a vedomosti získané pri štúdiu pred odbornou verejnosťou. Taktiež cukrári, ktorí  sa predstavili  v 2. ročníku súťaže Danubius GASTRO JUNIOR DEBIC CUP za kuchármi nezaostávali svojimi úžasne dekorovanými a chutnými múčnikmi. Za úspechmi žiakov je rad učiteľov a partnerov z oblasti hospodárskej praxe gastronómie, ktorí so žiakmi systematicky pracujú a vedú ich k tomu,  aby ich výsledky oslovili  aj náročného zákazníka.    

Členovia  odbornej hodnotiacej komisie prijali úlohu hodnotiť  objektívne podľa stanovených kritérií a precízne vnímali predvedené technologické postupy, chuť hotových jedál, kombinácie použitých surovín, konzistenciu, vône a úpravy zhotovených jedál a múčnikov.  Boli nimi pre kuchárov:, Jozef Hromják, kapitán Národného tímu kuchárov a cukrárov,  Ivan Vozár, člen Výkonného výboru SZKC, Daniel Melicherik expert EuroSkills. V odbore cukrár  náročnú úlohu predsedu komisie vykonával  Michal Baniar a členkami  boli Ing. Dagmar Poláčková a Bc. Mária Vaškebová.  

Na finále žiaci odboru kuchár pripravili  receptúru a kalkuláciu jedla s využitím povinnej suroviny „ryba PLATESA  OBYČAJNÁ“ a okrem toho tesne pred súťažou bol na mieste odhalený malý „Mystery box“ (ďalšie skryté suroviny), z neho bolo nutné minimálne tri rôzne výrobky pod značkou METRO CHEF zahrnúť do pripravovaného súťažného jedla.

Kuchári vytvorili tri rovnaké porcie moderného inovatívneho teplého pokrmu s prílohami v časovom limite 120 minút. Na finále žiaci odboru cukrár pripravili popis a prípravu múčnika – dezertu „ TARTALETKY“ s kalkuláciou na šesť kusov .  Príprava dezertu spolu s prílohami v časovom limite 120 minút. Povinnou surovinou pri dezerte  bola smotana Stand &overun – Debic,  čokoláda Callebaut – Zeus Braun.  

Umiestnenie  odboru kuchár:

  1. miesto Adam MAJORSKÝ, Hotelová akadémia Košice, 2. miesto Ondrej KULÍŠEK, Hotelová akadémia   Žilina, 3. miesto  Šimon KALATA, SOŠ hotelová, Horný Smokovec, Vysoké Tatry.

 Umiestnenie  odboru cukrár:

  1. miesto Barbora STANICKÁ, HALM Hotelová akadémia Liptovský Mikuláš, 2. miesto Viktória BLÁHOVÁ SOŠ hotelových služieb a obchodu Piešťany 3. miesto Valentína FUŇÁKOVÁ, SOŠ   obchodu a služieb Čadca.

Ďakujeme partnerovi a súčasne gestorovi tohto ročníka súťaže Slovenskému zväzu kuchárov a cukrárov a ďalším partnerom z hospodárskej praxe a sponzorom, ktorí aktívne prispeli k realizácii  súťaže. To, že súťaž podporuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky  a odborným a metodickým gestorom je Štátny inštitút odborného vzdelávania dáva tomuto podujatiu svoju výnimočnosť a jedinečnosť.  

 

sk_SK

Náš web používa cookie, pomocou ktorých Vám poskytujeme lepšie služby. Viac info

Nastavenia cookies na tejto webovej stránke sú nastavené na "Povoliť cookies" vám prehliadanie možné skúsenosti. Ak budete pokračovať na používanie tejto webovej stránky bez zmeny nastavenia cookies alebo kliknite na tlačidlo "Prijať" nižšie potom dávate súhlas k tomu.

Zavrieť